Kärsitkö PMS-oireista, epäsäännöllisistä kuukautisista ja kuukautiskivuista kuten miljoonat muut naiset ympäri maailmaa? Uskoisitko jos kertoisin, että kipua voidaan helpottaa tai voit jopa päästä siitä eroon täysin ja vieläpä luonnollisin keinoin?

Kipu syntyy kun kuukautisten aikana kohdun seinämä supistuu hankkiutuakseen eroon vanhasta limakalvosta. Tämä limakalvo vuotaa sitten ulos verenä. Uskotaan, että jopa lähes 80% naisista kärsii kuukautiskivuista ja siksipä kipua pidetäänkin useimmiten täysin normaalina. Näin uskoin minäkin vuosien (ja vuosien) ajan. Kuukautisteni alkaessa olin kymmenen vuotias enkä tiennyt mistä koko hommassa oli kyse. Äitini ei ollut ehtinyt valmistaa minua tulevaan millään tavoin. Kuukautiset siis yllätivät minut täysin. Siitä alkoi vuosien ”kuukautishelvetti” kuten sitä itse nimitin. Vuotoni ollessa todella runsasta jäin pois koulusta kuukautisten ensimmäisenä päivänä. Etenkin jos koulussa sattui olemaan liikuntatunti. En yksinkertaisesti voinut osallistua liikuntaan kivun ja runsaan vuodon takia. Minua myös hävetti. Olin ainoa luokkalaisistani kenellä oli alkanut kuukautiset näin varhaisessa vaiheessa. Aikuisiällä kipu ja runsas vuoto hankaloittivat ajoittain sosiaalista elämääni ja jopa työssäkäyntiä.

Aloin perehtymään kuukautisasiaan paremmin yrittäessämme toista lasta. Kuukautiskiertoni oli ollut aina hyvin epäsäännöllinen, kärsin munasarjakystista 15-vuoden iästä lähtien sekä PMS-oireeni olivat järkyttävät. Olin ärtynyt ja väsynyt. Kärsin päänsäryistä ennen kuukautisia ja makean himoni oli lähes kyltymätön. Ruokavaliomuutosten lisäksi perehdyin kiinalaiseen lääketieteeseen ja aluksi nämä pitkän historian omaavat perinteet kummastuttivat tai oikeastaan epäilyttivät myös minua. En siis ollut perehtynyt kiinalaiseen lääketieteeseen ja sen hoitomuotoihin tätä ennen. Epätoivossa olin kuitenkin valmis ottamaan kaiken ohjeistuksen ja avun vastaan. Kiinalainen lääketiede painottaa muunmuassa, että kuukautisten tulisi ilmentyä lähes kellon tarkkuudella tasaisin väliajoin. Kuukautisten tulisi olla kivuttomat ja vuodon kirkkaan punaista. Hyytymät ja tumma veri viestivät kehon energian eli Qi:n stagnaatiosta. Kuukautisten aikaan meidän tulisi välttää liiallista rasitusta kuten rankkaa urheilua. Keho tulisi kuitenkin pitää lämpimänä. Energioiden stagnaatioon tai pysähtyneisyyteen saadaan apua puolestaan akupunktiosta.

kuva: www.businessinsider.com

Niinpä näistä viisauksista innostuneena päätin tehdä muutoksia elämäntapoihini. Kaivoin laatikostosta esille villasukat, lepäsin hyvällä omatunnolla ja harrastin kevyttä joogaa vuodon ensimmäisinä päivinä sekä nautin runsaasti lämmittävää yrttiteetä. Varasin ajan myös akupunktiohoitajalle. Akupunktiolla voidaan siis edesauttaa mm. verenkiertoa sekä rentouttaa kohtulihasta. Yhden tutkimuksen mukaan akupunktio vähensi kuukautiskipuja jopa 50 prosentilla. Muutin myös ruokailutottumuksiani kuukautisten aikaan. Kylmien salaattien sijaan nautin runsaasti lämpimiä keittoja ja höyrystettyjä kasviksia.

Vaihdoin myös laadukkaampaan kalaöljyvalmisteeseen. Hyytymät vähenivät huomattavasti. Vuodon väri ja koostumus muuttuivat jo seuraavasta kierrosta. Yhdessä tutkimuksessa saatiin viitteitä siitä, että 1000 milligrammaa kalaöljyä päivässä tehoaa kuukautiskipuihin tehookkaammin kuin tulehduskipulääke ibuprofeeni. Voit lisätä ravinnosta saatavien omega 3-rasvahappojen saantia nauttimalla rasvaista kalaa, luomupähkinöitä, chiansimeneniä, hamppua sekä esimerkiksi spiruliinaa.

Kuva: www.thecompleteherbalguide.com

Yrtit olivat kuitenkin se juttu joka sinetöi tämän homman minun kohdallani ja kuukautiskiertoni tasaantui, kivut jäivät ja PMS-oireet hävisivät lähes olemattomiin. Dong Quai on yrtti, jota käytetään laajalti kiinalaisessa lääketieteessä. Sen tiedetään vähentävän kuukautiskivuista johtuvien kramppien voimakkuutta ja määrää. Otin tämän yrtin siis päivittäiseen käyttöön. Sain apua myös siveydenpuusta (englanniksi Chasteberry tai Vitex). Siveydenpuu tunnetaan sen PMS-oireita vähentävästä vaikutuksesta sekä sen tiedetään vähentävän kuukautiskipuja sekä tasapainottavan yleisesti naisten hormonitoimintaa. Huom naiset! Vinkki niille jotka yrittävät raskautumista. Tehokas apu ”lapsettomuuteen”. Hormoneiden tuotannon kuten estrogeenin ja keltarauhashormonin tuotannon  tasaantuessa ja kierron normalisoituessa myös hedelmöitymisen mahdollisuus kasvaa. Toki hormonitasoihin vaikuttaa myös moni muu tekijä kuten stressi ja ikä. On kuitenkin monia apukeinoja joilla voimme tukea kehomme normaaleja toimintoja.

Magnesium rentouttaa kohtulihasta ja päivittäin käyttetynä auttaa kuukautiskipuihin. Magnesium vähentää myös kipua aiheuttavien limakalvon prostaglandiinien määrää. Minulla on juuri kokeilussa Wild Nutritionin Food Grown magnesium ja toistaiseksi olen kokenut tuotteen vaikuttavan myönteisesti kykyyni rentoutua nukahtamisen yhteydessä. Magnesiumia saat tietenkin myös ravinnosta kuten lehtivihreistä kasviksista, avokadosta, siemenistä ja pähkinöistä, tummasta suklaasta ja esimerkiksi klorellasta.

Oliiviöljy tunnetaan tulehdusta hillisevästä ominaisuudestaan. Tutkimus puoltaakin oliiviöljyn hyödyntämistä kuukautiskipujen lievittämiseen. Ja tämä on helposti toteutettavissa. Valitse hyvälaatuinen oliiviöljy ja käytä reilusti suosikkisalaattisi joukossa! Voit lisätä oliiviöljyä myös höyrystettyjen kasvisten päälle. Tämä tehostaa myös rasvaliukoisten vitamiinien imetytymistä kasviksista.

Tällä hetkellä olen ihastunut Wild Nutritionin Premenstrual Complex-tuoteeseen, josta löytyy mm. Dong Quaita, kurkumaa, pyhää basilikaa, magnesiumia sekä kromia. Kyseinen tuote tulisikin löytyä jokaisen naisen valikoimista. Kurkuma tunnetaan kipua lievittävistä ominaisuuksistaan. Pyhä basilika puolestaan tasapainottaa hormonitoimintaa. Kromilla on verensokeria tasapainottava vaikutus ja se hillitsee makeanhimoa. Magnesium rentouttaa, parantaa unenlaatua ja tosiaan helpottaa myös kuukautisten aiheuttamaa alavatsan ja selän kipuilua. Wild Nutritionin tuotteet on kehitetty synergisesti eli kaikissa tuotteissa on ajateltu loppuun asti kuinka tuotteen eri aineet toimivat yhdessä ja täydentävät toisiaan. Ainesosat ovat ruokaperäisiä eli mitään synteettistä et tuotteista löydä. Ruokaperäiset ravintolisät toimivat kehossa eri tavalla kuin synteettiset vitamiinivalmisteet. Kehommme osaa hyödyntää tämän tyylisiä ravintolisiä ihan eri tavoin eli ei ole ihan sama mitä tuoteitta käytät. Tässä kohtaa pieni huomautus. Kirjoitan ainoastaan tuotteista, joiden laatuun uskon vahvasti sekä olen todennut ne toimiviksi oman ja asiakkaiden kokemusten kautta. Tälle tuotteelle annan kymppi plussan.

Miksi siis kärsiä kivuista ja epäsäännöllisistä kuukautisista kun näistä pienistä muutoksista saattaa olla suurikin apu. Ravintoterapeuttina olen auttanut lukuisia naisia tukemaan heidän hormonitoimintaansa sekä samaan apua PMS-oireisiin, kuukautiskipuihin ja epäsäännölliseen kuukautiskiertoon. Erinäköiset naisten vaivat, raskauden aikainen ruokavalio sekä synnyttäneiden äitien ruokavalio kuuluvat erikoisosaamiseni piiriin. Otan asiakkaita vastaan Helsingin Hakaniemessä. Ajanvaraukseen pääset suoraan tästä linkistä.