Ketogeeninen ruokavalio tappaa?

… Ja luontaishoidot tulisi kieltää puoskarilain nojalla. Tämmöisiä uutisia saa lukea nyt lähes viikottain. Itse en ole viitsinyt liikaa seurata mediassa ja sosiaalisessa mediassa kiehuvaa keskustelua. Toki en ole siltä pystynyt täysin välttymäänkään vaikka näin vähän välillä toivoisinkin. Oman ammattini puolesta joudun usein puolustelemaan näkemyksiäni mm. ravintoasioista, mutta moni näitä asioita julkisuuteen tuonut henkilö on saanut järjettömän ryöpytyksen niskaansa. Ortopedi Antti Heikkilä, lääkäri Taija Somppi, Ketokickstartin perustajat Anni ja Fredu Sirviö, ravintoguru Olli Posti ja lista jatkuu.

Eletään vuotta 2019. Muu maailma sisäistää uusimmat tutkimustulokset samalla kun Suomi junnaa paikallaan. Kotimaan päättäjien mustavalkoinen ajattelu sekä sulkeutunut näkemys ravitsemuksesta sekä täydentävistä/luontaishoidoista ahdistaa. Englannissa politiikot ovat ehdottaneet vaihtoehtoisia- ja luontaishoitoja osaksi kansallista terveydenhuollon järjestelmää. Tällä yritetään vähentää sekä resursseihin kohdistuvaa painetta että välttää kulman takana väijyvää taloudellista kriisiä. Otetaan esimerkiksi ravintoterapia. Tämä hurjan vaarallinen hoitomuoto (huomaa sarkasmi!). Ravintoterapian tarkoituksena on tukea yleistä hyvinvointia ja kehon omaa tasapainotilaa terveellisen ravinnon ja elämäntapojen sekä ravintolisien kautta. Jokainen tietää nykyaikana, että terveellinen ruokavalio ehkäisee elintapasaurauksien syntyä. Sitä emme voi kieltää vaikka moni mieluummin syyttäisikin esimerkiksi huonoja geenejä. Ravintoterapialla voidaan myös tukea sairauksien hoitoa ja vähentää tarvetta lääkitykselle. Kuka nyt ihan oikeasti haluaisi popsia montaa eri lääkettä monesta eri purkista, jos niiden tarvetta voidaan vähentää ruokavaliolla? Tämä on siis mahdollista. Vastuullinen terapeutti ei puutu lääkärin määräämään lääkitykseen tai kehoita kieltäytymään hoidoista vaan tarkoituksena on toimia yhteistyössä lääkärin kanssa. Suomessa tämä ei toki onnistu sillä harva lääkäri vielä näkee tätä mahdollisuutena. Toisin Englannissa, jossa ravintoterapeutteja löytyy mm. terveysasemilta. Englannin kuningashuone käyttää homeopatiaa. Hulluja varmasti joka ikinen heistä. Myös ymmärtääkseni Saksassa lääkärit käyttävät luontaishoitoja länsimaisen lääketieteen ohella ja useilla heistä on näihin myös koulutus. Taitavat olla puoskareita kaikki. Vitsailut sivuun ja toivoisin Juhani Knuutin kaltaisten henkilöiden ottavan asioista selvää ennen kuin lähtevät levittämään virheellistä tietoa. YLE:ltä toivoisin myös vähän moninaisempaa tarkastelua asioihin. Aika yksipuoliseksi jää kun toiselle osapuolelle ei anneta mahdollisuutta keskustella asioista. Itse olen myös suuri kiinalaisen lääketieteen kannattaja. Akupunktiosta sain apua mm. kivuliaisiin kuukautisiin, epäsäännölliseen kiertoon sekä fertiliteetin tukemiseen. On varmasti ihan sattumaa, että kierto tasoittu heti hoidon jälkeen. 25 vuotta kierto oli mitä tahansa 21-28 päivän väliltä ja pillereillä ei ollut mitään vaikutusta. Ruokavaliolla sain kauheat kivut tasoittumaan. Ennen söin Panadolia monta päivässä menkkojen alkaessa. Mutta kuka sitä nyt haluaisi asiaa korjata ravinnon avulla kun särkylääkettä on niin paljon helpompi napsia aina kuin tarve? Ai niin ja moni on menestyksekkäästi käyttänyt kurkumaa kivunlievitykseen tehokkaammin kuin tulehduskipulääkkeitä. Taitaa olla kysymys pelkästä plaseboeffektistä. Moni ei tule ajatelleeksi myöskään lääkkeiden sivuvaikutuksia. Aina varoitellaan kuinka ravintolisät tuhoavat maksan ja munuaiset. Reseptilääkkeisiin kuitenkin kuolee sadat tuhannet ihmiset vuosittain. Amerikassa lukumäärä nousi yli kahdensadan tuhannen vuonna 2017. Miksi emme siis antaisi luonnolle ja sen monille ihmeille niille kuuluvaa arvostusta? Onko ihmisen vaikea nöyrtyä tämän edessä ja myöntää, että meidän ei tarvitse kontrolloida kaikkea? Miksi tätä väheksytään ja vielä halveksunnan kera? Onneksi meillä on kuitenkin vapaus tehdä itseämme koskevat päätökset ja jokainen meistä voi kokeilla ravinnon ja luontaishoitojen vaikutusta hyvinvointiimme.

Minua surettaa kuitenkin kovasti tämä asennoituminen jotakin niin mahtavaa kohtaan. Ravintoterapia plus muut täydentävät hoitot ovat täysin turvallisia oikein toteutettuna, erinomainen lisä tukemaan lääkinnällisiä hoitoja ja ehkäisemään monien sairauksien synty. Ne antavatkin apua ja toivoa monelle joka ei ole sitä saanut julkisen terveydenhuollon puolelta.

Ravitsemussuositukset

Katsotaanpa sitten ravintosuosituksia hiukkasen. Kanada poisti ravitsemussuosituksistaan maitotuotteet erillisenä ryhmänään ja  ruokajuomaksi suositellaan vettä. Suomessa suositaan ruokajuomana maitoa, vieläpä rasvatonta maitoa. Tiedetään, että kalsium estää raudan imeytymistä ja raudanpuute se tuntuu vasta ajankohtainen aihe olevankin. Myös suomalaisten raudanpuute. ScienceNordic totesi jo muutama vuosi sitten, että maito on myös heikko keino ehkäistä osteoporoosia. Tärkeämpää olisikin varmistaa riittävä D- ja K-vitamiinien saanti. D-vitamiinia on kuitenkin lähes mahdotonta saada riittävästi ravinnosta näillä leveysasteilla ja ravintolisän annostussuositukset ovat aivan minimaalisia tässä maassa.

Viljojen ja tärkkelyksen määrää on myös vähennetty kanadalaisissa suosituksissa huomattavasti. Nämä aiheuttavatkin monelle suolisto-ongelmia. Gluteeniyliherkkyys on nykyään jo ihan todellinen diagnoosi. Viljat eivät vain sovi kaikille ja moni onkin päässyt eroon vuosia vaivanneista oireista. Ei vain suolisto-oireista mutta myös reumasta, kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista sekä migreeneistä mainitakseni muutamia.

Kasvisten saantisuositusta on lisätty, mikä on mielestäni erinomaista. Kanadalaiset varoittavat kuluttajia ruoan markkinoinnista ja jokaisen tulisikin suhtautua tähän varauksella. Erittäin terve ohjeistus. Kanadalaisia kehoitetaan välttämään valmisruokia ja näin on helpompi itse päättää mitä kehoonsa laittaa. Näissä Kanadan uusissa suosituksissakin olisi edelleen parantamisen varaa mutta hyvään suuntaan ollaan menossa mielestäni.

Rasvainen maito ja maitotuotteet ovat kuitenkin pääsemässä eroon syntisestä maineestaan.  Samoin kananmunat ovat päässeet pannasta jo jonkin aikaa sitten. Itse asiassa uusi tutkimus puoltaa, että yhden kanamunan syönti päivässä estää sydän- ja verisuonisairauksilta. Mutta eikös kanamunan juuri pitänyt tukkia kaikki verisuonet ja tappaa sen myötä?

Tähän asti kuluttajia on myös kehoitettu käyttämään herkästi hapettuvia kasviöljyjä kuten rypsi- ja auringonkukkasiemenöljyä. Viime viikolla Iltalehti kertoi uuden tutkimuksen varoittavan näiden käytöstä ruoanvalmistuksessa. Artikkelissa kerrottiin tutkimustulosten puoltavan kookosöljyn, voin ja ihran käyttöä sekä oliiviöljyn käyttöä. Kappas vain mutta eikö tämä kookosöljy ollut tyydyttynyttä rasvaa ja pelkkä trendituote, jonka käyttö on hyvin epäterveellistä?

Suomalaiset suomalaiset, nyt olisi aika päivittää vanhentunutta tietoa pikkuhiljaa. Eikö vain?

Ketogeeninen ruokavalio

Karppaus (englantilaisesta termistä low-carb) sai huonon maineen jo pitkän aikaa sitten. Antti Heikkilää pidettiin täysin hulluna kun hän kirjoitti kirjoja diabeteksen hoidosta vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Englannin Diabetes-yhdistys kuitenkin suosittelee vähähiilihydraattista ruokavaliota 2-tyypin diabeetikoille. Sitä pidetään myös turvallisena 1-tyypin diabeetikoille, kunhan pistettävän insuliinin määrän tarvetta tarkkaillaan.

Ketogeenisella ruokavaliolla puolestaan ollaan hoidettu pitkään epilepsiapotilaita sekä tiedetään että siitä hyötyvät Alzheimerin tautia ja Parkinsonin tautia sairastavat.

Ketogeeninen ruokavalio ei koostu pelkästään punaisesta lihasta, pekonista, läskistä ja ties mistä, joka tuntuu olevan yleinen luulo. Oikein koostettu ketogeeninen ruokavalio sisältää runsaasti myös kasviksia, lehtivihreää, kalaa, riistaa, pähkinöitä, siemeniä, avokadoa, kanamunia, tofua, juustoa, luonnonjugurttia, oliiviöljyä jne. Usein pelätään, että ruokavaliosta puuttuu kuitu. Näin ei kuitenkaan ole. Tätä saadaan kuitupitoisista kasviksista. Näistä suolisto tykkää. Näin ruokavalio sisältää myös runsaasti vitamiineja ja mineraaleja sekä antioksidantteja. Myös marjoja voi nauttia kyseisellä ruokavaliolla. Moni on todennut suolisto-ongelmien vähenevän ja unen laadun parantuneen kyseisen ruokavalion myötä. Ketogeeninen ruokavalio on myös tehokas tapa tiputtaa painoa.

En nää kyseisessä ruokavaliossa mitään vaarallista kunhan sen todella toteuttaa oikein. Ketogeenisellä ruokavaliolla on lähes mahdotonta syödä eineksiä, joten nämä jäävät väistämättä pois. Einekset harvoin ovat terveellisiä. Myös sokeri jää täysin pois ruokavaliosta. Sokeri ei sisällä ihmiselle välttämättömiä ravintoaineita, joten tämä ei ole suuri menetys.

Ketogeeninen ruokavalio on siis saanut aivan liikaa huonoa mainetta epäilijöiltään. Moni arvostelijoista ei ole tutustunut aiheeseen riittävästi kommentoidakseen. En toki väitä, että kaikkien tulisi noudattaa kyseistä ruokavaliota ja enemmälläkin hiilihydraattimäärällä voi voida hyvin. Nämä(kin) jutut ovat yksilöllisiä. Mutta se, että ruokavaliota noudattavia arvostellaan kuin muukalaisia, ei mielestäni ole oikeutettua. Kun käyt Mäkkärissä tai haalit halpoja irtokarkkeja kilokaupalla supermarketin alesta niin kukaan ei kommentoi. Kun syöt terveellisesti ja haluat pitää huolta kropastasi, tämä herättää ihmetystä ja arvostelua.

Jotta tämä kirjoitus ei herättäisi lukijassaan liikaa negatiivia fiiliksiä, haluaisin myös kommentoida kuinka uskon siihen vahvasti, että suunta tulee vielä muuttumaan. Virtaus tähän suuntaan on jo alkanut. Suomalaiset haluavat ottaa vastuun omasta terveydestään ja tämä on mahtava juttu. Terveellisen ravinnon tarjonta on lisääntynyt huikeasti niin ravintoloissa kuin kaupoissakin. Maassamme kasvaa mahtavia superfoodeja ihan omasta takaa. Kuten mustikkaa, lakkaa ja tyrniä. Meillä on mahdollisuus suosia lähellä tuotettua. Mahdollisuutemme ovat rajattomat.

Nyt sitten vaan saadaan nää proffat ja muut ”asiantuntijat” ymmärtämään, että näiden täydentävien hoitojen, ja ravintoterapiakin, tarkoitus on edistää kansan terveyttä eikä vahingoittaa ketään.

Lähteet:

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-46964549

https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/eating-with-diabetes/meal-plans-/low-carb

https://www.telegraph.co.uk/news/2018/05/22/egg-day-may-keep-heart-disease-away-according-new-study