Terveellisesti syöminen on helppoa, kunhan vain noudattaa suosituksia. Painokin putoaa kun kuluttaa enemmän kuin syö. Tietoa ja neuvoja on paljon tarjolla niin googlettamalla kuin sosiaalisessa mediassa, joten eiköhän niillä pärjää. Vai menikö se kuitenkaan näin?

Ravintoterapeutti kohtaa työssään ajoittain kritisismiä liittyen ammattin tarpeellisuuteen ja hyödyllisyyteen. Yllä olevat oletukset ovat aika yleisiä ja moni kokee että ravintoterapia on ajanhukkaa.

Annanpa teille kuitenkin esimerkin. Minä itse! Olen aina ollut kiinnotunut ravinnosta ja hyvinvoinnista. Lapsena perheessämme syötiin pääsääntöisesti kotiruokaa perinteisen lautasmallin mukaisesti. Äitini turvautui harvemmin eineksiin. Leipäkin leivottiin itse. Koko lapsuuteni kärsin kuitenkin todella epämielyttävistä suolistovaivoista, jotka veivät minut ajoittain sairaalaan. Kipu oli välillä niin kovaa, että huusin tuskissani. Teini-iässä vatsakipukohtausten rinnalle ilmestyivät migreenit ja munasarjakystat. Olin kuin kävelevä ilmapallo ilmavaivoineni. 2000-luvun puolivälissä aloin itsenäisesti ottaa asioista selvää. Tiedon myötä kiinnostukseni ravitsemusoppia kohtaan kasvoin ja niinpä hakeuduin opiskelemaan alaa. Tämä oli yksi elämäni parhaista päätöksistä. Vuosien varrella olen pystynyt vaikuttamaan sekä omaan terveydentilaani radikaalisti sekä sen lisäksi olen auttanut kymmeniä ihmisiä voimaan paremmin viimeisen kolmen vuoden aikana. Migreenit ovat jääneet ja niin myös ilmavaivat. Vatsakipukohtauksia ei ole enää ollut vuosikausiin. Myös kystien ilmeneminen on harventunut huomattavasti.

Usein vastaanotolleni tulee asiakkaita, jotka ovat itse ottaneet asioista selvää hyvin paljon. Moni on tehnyt oman diagnoosin Tri Googlen avulla. Lisäravinteita saattaa olla käytössä kymmeniä, mutta niitä otetaan silloin tällöin kun muistetaan. Gluteeniton ja maidoton ruokavalio on käytössä kun saihan naapurin Maijakin siitä apua iho-ongelmiin. Haluttua muutosta olotilaan ei kuitenkaan tule ja aletaan kyseenalaistamaan ravinnon merkitystä hyvinvoinnin kannalta.

Tässä kohtaa ravintoterapeutti tulee mukaan kuvioihin. Itse suosin mahdollisimman puhdasta ja prosessoimatonta ruokaa hyvinvoinnin lähteenä. Kun ruokavaliosta on poistettu ongelmia aiheuttavat tekijät ja sinne on lisätty runsaasti hyvinvointia tukevia ruoka-aineita, vitamiini- ja hivenainevalmisteet sekä yrttivalmisteet toimivat hyvänä lisänä ravinnon rinnalla. Pelkästään purkista napsituilla kapseleilla on turha odottaa tuloksia, jos kokonaisuus on hukassa.

Suurimmalle osalle meistä lautasmallin mukainen ruokavalio on tuttu juttu. Uskallanpa kuitenkin väittää, että se ei sovi kaikille. Ihminen on yksilö sairauksineen, oireineen ja muine tekijöineen. Taustalla saattaa olla myös hankalia ihmissuhteita, traumoja tai riippuvuutta. Se kuinka paljon ihminen tarvitsee eri ravinteita, sekä mikro- ja makroravinteita, on yksilöllistä. Stressi kuluttaa mm. magnesiumvarastoja kun taas moni raskaana oleva nainen voisi hyötyä jodi-lisästä. Hermoston toimintaa tukevat B-vitamiinit ja sydän- ja verisuonisairauksista kärsivät saavat apua omega 3-rasvahapoista. Se kuinka näitä ravinteita saadaan ruokavaliosta ei aina ole yksiselitteistä. Myös määrät saattavat herättää kysymyksiä. Mitä tulee lisäravinteihin, tulee kalliiksi napsia jatkuvasti monelaisia valmisteita, kun vähemmästäkin oisi hyötyä. Ravintoterapeutit hyödyntävät mm. laboratoriokokeita puutostilojen määrittämiseen ja pystyvät tekemään täsmäsuunnitelman tulosten pohjalta.

Itse en esimerkiksi lähtisi välttämättä toteuttamaan esimerkiksi punttisaliohjelmaa enää ilman ammattilaisen ohjeistusta. Vaikka paljon liikunnasta tiedän, mieluummin palkkaan personal trainerin, joka voi tehdä juuri minun selälleni ja lonkilleni sopivan ohjelman, niin etten vauroita kehoani enää enempää. Selkäni ja lonkkani jäivät huonoon kuntoon synnytyksen jälkeen, jolloin myös aloitin rääkkiliikunnan aivan liian varhain. Tämä kostautui parin vuoden jälkeen monen viikon toiminta- ja työkyvyttömyytenä ja tästä oppineena, tiedän että tarvitsen ohjausta mitä tulee minulle sopivaan liikuntaan. Yksin on turha rämpiä. Sama pätee ravintoterapeutin ammatin tarpeellisuuteen.

Moni hakee apua myös ihan yleisiin asioihin kuten ruokarytmiin, annoskokoihin ja ruoan määrään. Myös tähän on vaikea antaa yleispätevää ohjetta, joka sopisi kaikille.  Mietipä satakiloista bodaavaa rahvasta miestä tai vuodepotilaana olevaa kroonisesta väsymysoireyhtymästä kärsivää nuorta tyttöä. Ravinnon tarve on aivan eri näiden kahden esimerkin kohdalla. Moni hakee neuvoja myös addiktioihin ja ylensyömiseen. Toiset kokevat saavansa apua ravintoterapeutin tuesta ja kannustuksesta. Erilaiset vinkit saattavat helpottaa kiireisen perheen äidin tai isän arkea. Monelta puuttuu jaksaminen keksiä miten saada myös perheen lapset syömään terveellisesti kiireisen harratuskalenterin ohella. Eli ravintoterapiasta on moneen.

Lääketiede on tuonut mukanaan monta mahtavaa keksintöä, mutta lääkäreillä on valitettavan vähän tietoa ravitsemuksesta ja sen hyödyistä sairauksien tukihoitomuotona sekä niiden ehkäisyssä. Ilokseni kuitenkin täytyy todeta, että tähänkin on tulossa muutosta. Esimerkiksi oman neuvolamme lääkärit ja hoitajat keskustelevat näistä asioista kanssani avoimin mielin. Ravintoterapeutti ei kuitenkaan koskaan diagnosoi eikän myöskään paranna ketään. Meidän tehtävännämme on toimia lääkärin diagnoosin ja asiakkaalle määrätyn lääkityksen puitteissa. Ravintoterapeutin tulee olla myös perillä lääkitysten mahdollisista kontraindikaatioista yrttivalmisteiden ja vitamiinien kanssa. Näin toimintamme on turvallista.

Jos sinulla tai tutullasi on joku seuraavista oireista tai sairauksisa, kannattaa hakeutua ravintoterapeutin vastaanotolle, joka rakentaa yksilöllisen ruokavaliosuunnitelman.

 • YLIPAINO
 • 2- TYYPIN DIABETES
 • MIGREENI JA PÄÄNSÄRYT
 • ALHAISET ENERGIATASOT
 • KROONINEN VÄSYMYSOIREYHTYMÄ
 • UMMETUS, NÄRÄSTYS, RIPULI, MUUT SUOLISTO -JA VATSAVAIVAT
 • UNETTOMUUS
 • MASENNUS
 • LAPSETTOMUUS
 • HAURAAT KYNNET JA HIUKSET
 • KESKITTYMISHÄIRIÖT, YLIVIKKAUS (ADHD/ADD)
 • AKNE, IHOTTUMAT JA MUUT IHO-ONGELMAT
 • ALLERGIAT JA ASTMA
 • TOISTUVAT FLUNSSAT JA KORVATULEHDUKSET
 • FIBROMYALGIA
 • HIIVATULEHDUKSET
 • SYDÄN-JA VERISUONITAUDIT
 • KOHONNEET RASVA-ARVOT
 • HORMONAALISET HÄIRIÖT

Otan asiakkaita vastaan pääsääntöisesti keskiviikkoisin ja perjantaisin FemiHealth Oy:n tiloissa Katajanokalla. Tästä linkistä pääset suoraan ajanvaraukseen. Nähdään vastaanotolla!