Kiusaako sinua jatkuvat virtsatietulehdukset, hiivan liikakasvu tai mielialan heittelyt? Siinä tapauksessa, tästä jutussa saattaa löytyä vinkki tai pari, joista on sinulle apua.

Olen yhä vakuuttuneempi siitä, että moni terveydellinen ongelma pystyttäisiin välttämään pitämällä tarpeeksi hyvää huolta suolistomme hyvinvoinnista ja oikeastaan vielä tarkemmin suolistobakteeristomme hyvinvoinnista!

Moni yhdistää vatsan ja suoliston vain ruoansulatukseen ajattelematta niiden toiminnan kokonaisvaltaisempaa vaikutusta muuhun kehoon. Totta on, että ruoka pilkkoutuu ja imeytyy mm. vatsalaukun suolahapon toimesta ja kulkeutuu verenkiertoon pääasiallisesti ohutsuolen seinämän limakalvojen läpi. Joissain tapauksissa suoliston oireilu saattaa olla helpostikkin havaittavissa paikallisesti vatsan alueella. Usein kuitenkin tämän kaltaista paikallista oireilua, kuten esimerkiksi närästystä ja ilmavaivoja pidetään nykyaikana täysin normaalina. Niin monella niitä esiintyy. Ei osata ajatella, että kyseessä saattaa olla oirelu, joka viittaa johonkin vakavampaan ongelmaan. Suolisto-ongelmat ovat usein mm. allergioiden, neurologisten oireiden ja iho-ongelmien taustalla. Lactobacillus nimisestä bakteerista saattaa olla apua esimerkiksi vaihdevuosien aiheuttamiin ongelmiin ja tarkemmin limakalvojen kuivumiseen. Naisen suolistobakteeristo muuttuu raskauden aikana, etenkin viimeisellä kolmanneksella, ja nyt bakteeriston yhteyttä esimerkiksi ennen aikaisiin synnytyksiin tutkitaan. Bakteereista hiukan enemmän.

Suolistossamme asuu suuri joukko erilaisia bakteereita. Tarkemmin arvioituna yli 100 000 biljoonaa bakteeria. Suoliston ulkopuolella bakteereita esiintyy mm. iholla, suun ja nenän limakalvoilla sekä emättimessä. Bakteeriston tehtävänä on vahvistaa immuniteettiamme, edesauttaa ruoansulatusta sekä tuottaa vitamiineja kuten biotiinia ja tiamiinia mainitaakseni pari. Äidin bakteeristo siirtyy vauvalle alatiesynnytyksen yhteydessä. Myös ihokontakti äidin ja vauvan välillä (ja myös isän) sekä imetys edesauttavat vauvan bakteeriston muodostumista. Vastasyntyneen vauvan suoliston on uskottu olevan steriili aivan viime vuosiin asti, mutta tieteilijät ovat löytäneet pieniä määriä bakteereita vauvan ulosteista, kohdusta ja istukasta. Ensimmäiset pari vuotta ovat kriittiset bakteeriston kehittymisen kannalta. Tämä on aikaa jolloin luoda pohja ihmisen terveydelle. Keisarinleikkaukset, pulloruokinta ja steriili kasvuympäristö vahingoittavat tätä luonnollista prosessia.

Bakteeriston tulisi olla tasapainossa eli symbioosissa. Tällöin ns. hyviä bakteereita esiintyy suolistossa suhteessa enemmän kuin huonoja bakteereita. Suotuisien bakteerien tehtävänä on estää terveydelle haitallisten bakteerien vallalle pääsy, josta puolestaan seuraa epätasapaino eli dysbioosi (ja sitä kautta terveydellisiä ongelmia).

Suolistobakteeristoon vaikuttaa moni tekijä kuten ruokavalio, elämäntavat, ympäristö ja sukupuoli. Pitkälti prosessoitu ruoka, stressi ja ympäristömyrkyt vahingoittavat mikroflooraa. Myös nykyaikainen desifiointikulttuuri ja antibioottien liikakäyttö ovat omalta osaltaan heikentäneet bakteeriston moninaisuutta. Meidän tulisikin antaa lasten leikkiä vapaasti mutalammikoissa ja rymytä metsässä. Tämä edesauttaa monipuolisen bakteeriston asettumista suolistoon. Meidän tulisi myös unohtaa kaikennäköiset antibakteeriset käsisaippuat. Yhdysvalloissa Food and Drug Administration on kieltänyt kyseisten saippuoiden valmistuksen. Ne eivät pelkästään aiheuta muutoksia bakteeristossa, vaan niiden sisältämät kemikaalit ovat myös vahingollisia hormonitoiminnalle*.

Mikä merkitys suolistobakteeristolla on meidän naisten hyvinvoinnin kannalta?

Suolistossamme asustelee kokoelma bakteerigeenejä nimeltä estrobolome. Tämän bakteerigenomen dysbioosi on yhdistetty mm. heikentyneeseen estrogeenin aineenvaihduntaan, PMS-oireisiin, runsaisiin kuukautisiin, turvotukseen ja iho-ongelmiin. Saattaa olla, että voit syyttää estrobolome-epätasapainoa myös kadonneista seksuaalisista haluista. Estrobolome-epätasapainon yhteyttä myös rintasyövän syntyyn tutkitaan parhaillaan**.

Estrobolomen vaikutusta naisen hormoonitoimintaan ei tulisi vähätellä eikä myöskään sen (ja yleisesti suoliston kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin) merkitystä lapsettomuuden sekä raskaaksi tulemista hankaloittavan monirakkulaoireyhtymän hoidossa.

Eli, jos joku yllä olevista oireista vaivaa sinua, suosittelen kiinnittämään huomiota ruokavalioosi ja elämäntapoihisi, joilla voit pitkälti vaikuttaa suolistosi hyvinvointiin. Vältä prosessoitua roskaruokaa ja yli päätään valmisruokia. Syö runsaasti tuoreita vihanneksia ja marjoja, valmista vihermehuja, suosi luomua ja kiinnitä huomiota stressin määrään elämässäsi.

Sokeri ruokkii epäsuotuisia bakteereita ja hiivasientä. Muun muassa Candidas albicans-nimistä hiivasientä esiintyy luontaisesti ihmisen suolistossa ja limakalvoilla, mutta liikakasvuna se saattaa aiheuttaa tosi ikäviäkin ongelmia. Kutina on niistä vähäisin. Hiivan liikakasvun oireita ovat mm. nivelsäryt, masentuneisuus, ”aivosumu” ja päänsäryt sekä erilaiset vatsavaivat.

Entäpäs sitten ehkäisypillereiden käyttö? Myös pillerit saattavat osaltaan aiheuttaa bakteeriston epätasapainoa. On olemassa muitakin ehkäisymenetelmiä, joita kannattaa harkita etenkin, jos suvussa esiintyy Chrohnin tautia eli tulehduksellista suolistosairautta. Tutkimus, johon osallistui 230 000 naista, osoitti, että pillereiden käyttö lisää Chrohnin taudin syntyä kolminkertaisesti, jos henkilöllä on siihen perimää (Dr Hamed Khalili, Boston Massachusets General Hospital)***.

Bakteeriston epätasapaino saattaa vaikeuttaa myös aineenvaihduntaa ja painonhallintaa. Dysbioosi hankaloittaa maksan normaalia toimintaa, joka puolestaan saattaa näkyä iholla esimerkiksi aknen muodossa. Maksan tehtävänä on suodattaa suolistosta saapuneet myrkyt ja toimittaa ne ulos kehosta virtsan ja ulosteiden mukana. Bakteeriston dysbioosi siis vahingoittaa suolen seinämää ja näin ollen lisää maksan myrkkykuormaa.

Ajatellaanpa sitten vielä synnytyksen jälkeistä aikaa. Vatsasi on venynyt äärimilleen viimeisen 9 kuukauden aikana. Synnytyksessä ruoansulatuksen toiminnot heikkenevät ja moni kärsiikin ummetuksesta synnytystä seuraavina päivinä. Olosi saattaa olla kuin ilmapallolla. Hyvinvoiva suolisto kuitenkin edesauttaa palautumista, ruoansulatusta ja siten suoliston normaalia toimintaa. Diastis recti eli suorien vatsalihasten erkauma puolestaan asettaa fyysistä painetta suolistolle. Erkauma saattaa aiheuttaa ongelmia myös normaalille suoliston liikehdinnälle eli peristaltiikalle. Tästä syystä painotankin, kuinka tärkeää olisi pitää huolta suoliston hyvinvoinnista jo raskautta suunniteltaessa ja myös raskauden aikana. Erkaumankin hoidossa auttaa, jos suoliston bakteeristo on tasapainossa.

Bakteeriston vaikutusta vaihdevuosien tuomiin ongelmiin ei myöskään tulisi vähätellä. Pitämällä yllä bakteeriston moninaisuutta suolistossa sekä synnytyskanavassa ja emättimen alueella, voit välttyä monilta kiusallisilta ongelmilta kuten limakalvojen kuivumiselta, ärtyneisyydeltä ja yhdyntäkivuilta. Tässä tapauksessa nauti runsaasti maitohappokäynnistämisellä valmistettuja kasviksia kuten hapankaalia, hapanmaitotuotteita sekä prebioottisia ruokia.

Suoliston huonovointisuus on liitetty naisiin vaikuttavien ongelmien lisäksi yleisesti myös astmaan, autoimmuunisairauksiin ja diabetekseen.

Tule kuuntelemaan lisää aiheesta 4.3. lauantaina FemiHealthin tiloihin Helsingin Katajanokalle. Luennolla käydään läpi ruoansulatuskanavaa, suolistobakteeristoa, sitä vaurioittavia ja ylläpitäviä tekijöitä sekä naisten yleisimpiä terveysongelmia. Varaa paikkasi tästä linkistä.

Lähteet:

*https://www.theguardian.com/science/2016/sep/02/antibacterial-soaps-banned-us-fda

**https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27107051

**https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3264051/figure/F5/

*** http://www.medicaldaily.com/birth-control-pill-may-triple-risk-crohns-disease-women-family-history-condition-325850